top of page
Etsi
  • Marko Ertunc

LED-videoseinäratkaisun pilotointi


Aloitimme keväällä 2013 pilotointiyhteistyön Scandinavian Dancers show-tanssiryhmän kanssa. Ryhmä etsi kumppania toteuttamaan tanssinäytöksien videoseinät, mediaserverit sekä sisältötuotannon. Emme toteuta lyhytaikaisia vuokratapahtumia mutta etsimme pilotointikumppaneita uuden tekniikan testaamiseen. Koska Tanssiryhmän näytöksien lavastus oli tarkoitus asentaa kiinteästi kahdelle TallinkSilja risteilyalukselle useaksi kuukaudeksi, kiinnostuimme toteuttamaan ratkaisu haastavassa ympäristössä testataksemme uusimman LED-videoseinätekniikan.

Otimme haasteen vastaan ja pilotoimme asiakkaan kanssa uutta DiLED® -LED-videoseinätuotemerkkiä jonka olimme lanseeraamassa myöhemmin marraskuussa Helsingissä Audiovisual 2013 -messuilla.

Projektointi ja aikataulutus

Aloitimme projektin tutustumalla käyttöympäristöön sekä kartoittamalla asiakkaan tavoite lavastuksen toiminnallisuuksista sekä sisällöstä. Muodostimme tarkan näkemyksen mitä tuotannon kokonaisuus sisälsi ja projektoimme tämän perusteella ratkaisun. Kun meillä oli projektista eritellyt ja tarkat aikataulut sekä vaatimuslistat aloitimme teknisen ja sisällöllisen tuotannon. Ratkaisun valmistelut ja toteutus vaati usean kuukauden esituotannon ja seitsemän asiantuntijan tiimin.

Toteutamme visioita

Asiakkaalla oli näkemys lavastuksesta mutta tarvitsi luotettavan kumppanin toteuttamaan vision. Asiakkaan visio oli rakentaa liikkuva videoseinä lavan taustaseinäksi. Videoseinä piti pystyä irrottamaan neljäksi pienemmäksi videoseinätoteemiksi ja yhdistämään takaisin helposti yhdeksi videoseinäksi. Lisäksi videoseinä piti saada helposti laivan lavan sivuilla olevien valkokankaiden taakse piiloon. Lavalla pidettiin muuta ohjelmaa tanssiesityksien lisäksi. Toteutimme vision perusteella ympäristöön ja käyttötarkoitukseen parhaiden soveltuvan teknisen ratkaisun.

LED-videoseinä

Ympäristö- ja funktiokartoituksen jälkeen LED-videoseinätuotteeksi valikoitui DiLED® E-sarjan P10 LED-videoverho. E-sarjan LED-videoverhomalli on kevyt ja kustannustehokas. Malli soveltuu hyvin kohteisiin joissa tarvitaan kevyttä LED-videoseinää, kohtuullista resoluutiota ja järkevää hintaa. E-sarja ei sovellu päivittäin liikkuviin tapahtumatoteutuksiin mutta kuukausia kestäviin semi-kiinteisiin asennuksiin kyllä. Mallista on tehty kustannustehokas ja kevyt. E-sarjan LED-videoseinän kehys ja kiinnitysmekanismi on valmistettu kevyestä alumiinista. Mallin kuvalaatu soveltuu hyvin mainoskäyttöön, teattereihin, yökerhoihin ja tanssiesityksien showlavasteeksi. 10mm pikselitiheys tarjoaa kymmenen metrin lähimmän katseluetäisyyden mikä soveltui hyvin laivan lavalle yleisön ja esitettävän sisällön näkökulmasta.

Liikkuva LED-videoseinä

Videoseinän piti liikkua edestakaisin lavalle ja lavalta useita kertoja päivän aikana kuukausien ajan. Laivan katossa oli valmiita kiinnityspisteitä joiden kantavuus oli rajallinen. Tämän vuoksi LED-videoseinän ja muiden ripustettavien rakenteiden piti olla kevyitä. Valitsimme LED-videoseinän liikuttamiseen kiskojärjestelmän, jossa videoseinäpaneelit ripustettiin kiskoilla liikkuviin kärryihin, joita pystyi liikuttamaan naruista vetämällä. Kiskojärjestelmä vedettiin lavan yli niin, että videoseinän pystyi liikuttamaan kahdessa osassa kokonaan pois lavalta lavan vieressä olevien valkokankaiden taakse.

Mediaserveri

Lavastustekniikkaan kuului videoseinän lisäksi taustamusiikki sekä laivan oma projisointi- ja valaistustekniikka. Tanssiryhmän oma valaisija kävi ohjelmoimassa valo-shown taustamusiikkiin etukäteen ja taustamusiikki oli tuotettu tanssiryhmän toimesta. Lavastusratkaisua operoi tanssiesityksien aikana laivan teknikko. Teknikon toiveena oli saada ratkaisusta niin yksinkertainen kuin mahdollista ja asiakkaan toiveena oli saada projisointi, videoseinät, valaistus ja äänimaailma synkronoitua tanssikoreografian kanssa. Toteutimme lavastuksen synkronointi ja ohjelmointi Coolux Pandoras Box -mediaservereillä. Videosisältö ja taustamusiikki aika-koodattiin sekä ohjelmoitiin toimimaan synkronoituna valopöydän kanssa. Näin Laivan teknikko pystyi yhtä nappia painamalla käynnistämään ja pysäyttämään esityksen.

Videoseinän sisältö

Asiakas halusi näyttävän visuaalisen show-sisällön videoseinille joka sopi tanssiryhmän eri teemoihin ja taustamusiikkiin. Suunnittelimme yhdessä asiakkaan kanssa esityksen videokäsikirjoituksen jonka perusteella tuotimme yli tunnin mittaisen show-sisällön, joka aika-koodattiin mediaserverillä. Video koostettiin eri materiaaleista, kuten graafisista efekteistä, valokuvista ja liikkuvista videoelementeistä. Lähdeaineisto etsittiin mediakirjastoista ja osa tuotettiin itse.

Optimoimme materiaalin sopimaan LED-videoseinän kahteen eri formaattiin ja resoluutioon. Ensimmäinen formaatti oli perinteinen videoseinä ja toinen formaatti oli tanssiesityksen tilanteet missä videoseinää liikutettiin neljäksi pienemmäksi videoseinäksi.

Lopputuloksena syntyi visualisointi joka antoi näyttävän taustan tanssiesitykselle, tuki tanssin teemoja ja teki kokonaisuudesta visuaalisen elämyksen. Alla on lyhyt esittelyvideo videoseinästä tanssiesityskäytössä.

Kokemukset pilotoinnista

Kokemuksemme pilotoinnista olivat hyvät. Pysyimme annetuissa aikatauluissa ja tekniikka kesti hyvin. DiLED® E-sarjan LED-videoseinämallin soveltuvuus semi-kiinteään käyttöön todennettiin. Videoseinän jatkuva edestakainen liikuttaminen ja yhteen iskeytyminen oli tosin särkenyt yhdestä LED-moduulista yhden LED-pikselin. Muuten tekniikka kesti hyvin myös laivan sähköhaasteet ja voimakkaan tärinän.

Laivojen teknikot kehuivat LED-videoseinän kuvalaatua ja show-ohjelman käynnistäminen yhden napin takaa oli helpottanut toistuvien näytöksien esittämistä.

Asiakas oli tyytyväinen ja esityksen nähnyt risteily-yleisö viihtyi.

Videoseinäratkaisut meiltä

Kun etsit luotettavaa videoseinätekniikkaa ja ratkaisutoimittajaa ota yhteyttä. Autamme mielellämme!


28 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page