top of page
Etsi
  • Marko Ertunc

Aaltoileva, kevyen iskun ja kosteuden kestävä P1.9 GOB LED-näyttö sisäkäyttöön

Päivitetty: 14. syysk. 2020
Toteutimme Helsingin Katajanokan satamalle kaarevan LED-näytön DiLED® Ai P1.9 GOB -mallilla.


Tilataideteos, mainosnäyttö ja tapahtumien tausta

Uusi kaareva LED-näyttö kuuluu osaksi Port Of Helsingin satamalle toteuttamaa Katajanokan terminaalin saneerausta jossa sataman tiloja on uusittu kauttaaltaan. Saneeratut tilat kuin myös LED-näytön muotokielen on suunnitellut Koko3. Suunnittelijat sekä asiakas hakivat led-näyttöä jolla voidaan toteuttaa kaarevan seinän muotoja mukaileva näyttöpinta. Uuden led-näytön on tarkoitus toimia yhtäaikaa tilataideteoksena, mainosnäyttönä ja tapahtumalavan taustana.


Useita vaihtoehtoja

Satamalle kartoitettiin erilaisia mahdollisia vaihtoehtoja joita käytiin läpi laajalla skaalalla. Vaihtoehtoina olivat perinteiset kapeakehyksiset videoseinänäytöt, taivutettavat OLED-paneelit, COB-LED-näytöt ja joustavat SMD-LED-moduulit, kuten DiLED@ F-sarja.


Ympäristön ja vaatimuksien kartoitus

Vaihtoehtoja rajattiin keskustelujen avulla sekä ympäristön ja vaatimuksien kartoittamisella. Tärkeimmiksi vaatimuksiksi nousi kosketuksen kestävyys, kaarevuus ja hyvä kuvanlaatu.

Uusi led-näyttö sijaitsee kosketuskorkeudella johon myös pienet lapset ylettävät.

Satamassa perheet odottavat risteilylle pääsyä, jonka vuoksi on odotettavissa, että led-näyttö houkuttaa koskemaan leikki-ikäisiä lapsia. Alueella myydään naposteltavaa, juomia ja herkkuja ja varaudumme, että pieni herkuttelija hämmästelee näytöllä loistavaa kuvaa ja haluaa koskettaa sitä samaan aikaan kun maistelee jäätelöä. Pienten lasten vanhemmat tietävät mitä tarkoitamme. ;)


DiLED® Ai-sarjan P1.9 GOB -malli

Sopivimmaksi tuotteeksi valikoitui DiLED Ai-sarjan uusin P1.9 GOB -malli. P1.9 -pikselitiheydellä LED-näytölle saadaan noin 2m suositeltu lähin katseluetäisyys. Ja tärkeimpänä, tämä LED-näytön malli voidaan pinnoittaa erityisellä GOB-epoksilla. Vaikka epoksissa on omat haasteensa, sen valtteina on kevyt iskun kestävyys ja tasainen pinta jonka ansiosta se voidaan pyyhkiä kostealla pyyhkeellä puhtaaksi pienien herkkusuiden jäljiltä.


Normaalisti SMD-LED-pikselit ovat herkkiä staattiselle sähkölle ja kosteudelle jonka vuoksi suosittelemme estämään niiden koskettamista ”yleisöltä”. Katajanokan satamassa näytön koskettamisen estäminen olisi käytännössä lähes mahdotonta joka vuoksi myös suunnittelijat ovat tyytyväisiä toteuttamaamme vaihtoehtoon.


Yli 6.4 miljoonan pikselin ohjaaminen

Satamalle toimitettava LED-näyttö on 16.5m leveä x 1.5m korkea = 24.75m2.

P1.9 -pikselitiheydellä LED-näytön resoluutio on 8448px x 768px = 6 488 064px. Tämä

resoluutio mahdollistaa jopa neljän FullHD-kuvan esittämisen vierekkäin. Kun LED-näytön

koko kuvapinta halutaan käyttää yhden aineiston esittämiselle, se vaatii mittaan valmistetun

materiaalin. Materiaali jaetaan kolmeen osaan ja esitetään kolmella tehokkaalla mediasoittimella joiden ulostulot synkronoidaan.


Tehokas videoprosessointi useille kuvanlähteille

Katajanokan terminaalin LED-näytön ohjaus toteutetaan tehokkaalla videoprosessorilla

jolla voimme ohjelmoida näytölle useita erilaisia tilanteita useilta eri kuvanlähteiltä erikseen

ja yhtäaikaa. Kuvanlähteiden resoluutio voi olla FullHD, 2K tai 4K. Useita kuvanlähteitä voidaan yhdistää isoiksi kuvapinnoiksi, skaalata ja sijoittaa näytölle vapaasti.Kaareva LED-näyttö pienillä kulmilla

Näyttö on 16.5m leveä ja tällä matkalla se kaartuu ulos- sekä sisäänpäin. Asennusteknisesti

kaarevien pintojen toteuttaminen olisi ollut saumattomampaa toteuttaa esimerkiksi DiLED F-sarjan taipuisalla LED-moduulilla. Koska näytön pinnan pitää kuitenkin kestää toistuvaa koskettelua, järkevin vaihtoehto oli COB-LED-tekniikka tai GOB-pinnoite. Koska pystyimme toteuttamaan GOB-pinnoitteen 250mm leveälle LED-moduulille, valittiin LED-näytöksi Ai-sarjan paneeli (LxK) 250mm x 1500mm koossa. Tällä paneelin koolla saimme pidettyä moduulien kulmat mahdollisimman pienenä ja LED-näytön kaarien aaltoileva muoto mahdollisimman pehmeänä. Paneeleiden taakse rakennettiin koolaus, jotta LED-näytön taakse saatiin happirako ilmankierrolle. Vaikka paneeleiden väliin jää pienet saumat kulmien vuoksi, niitä ei erota kuvasta kun näyttöä katsotaan kauempaa.


Asiantuntija palveluksessasi

Dig-it on diginäyttöjen, led-screenien ja videoseinien asiantuntija yli kymmenen vuoden kokemuksella. Dig-it:llä on laaja osaaminen digital signage ja tapahtumakäyttöön soveltuvan esitystekniikan toteuttamisessa kaikenlaisissa ympäristöissä.


Kysy lisätietoja

Haluatko tietää lisää miten toteutimme Katajanokan K8 -terminaalin uuden led-näytön?

Tai tarvitsetko konsultointia toteutukseesi? Ota yhteyttä, vastaamme mielellämme kysymyksiinne.

414 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page